startpagina
teksten Osse canon *
de 50 vensters: een overzicht
ontstaan canon
canonkaart
links
contact & colofon
zoeken

De Osse canon geeft in 50 vensters de geschiedenis weer van de gemeente Oss, vanaf de prehistorie tot aan de huidige tijd.

De Osse canon wil de lokale geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk en laagdrempelig maken; deze canon is van én voor iedereen in de gemeente Oss.

  vorig venster volgend venster
 
  Met de muziek mee
42. Met de muziek mee
  1950 - 1980
 

Elke plaats in de gemeente Oss had wel een muziekgezelschap, fanfare, drumband of “hermenie”. Stadsharmonie KVA (Kunstliefde vermag alles) uit Oss is zelfs een van de oudste van Nederland. Muziekvereniging Hartog mocht de muzikale omlijsting van enkele interlands van het Nederlands Elftal verzorgen. De Katholieke Arbeidersjeugd had een eigen dansorkest. Menig jongen (en later ook meisje) heeft bij deze verenigingen een instrument leren spelen, noten lezen en het ritme volgen.

Maar aan het einde van de jaren vijftig veranderden de muzieksmaak en de muziekcultuur. Er ontstond een bloeiende popcultuur. Het begon met tieneravonden in het parochiehuis. Later had je Jeugdhuis De Rooie aan de Industrieweg in Oss, Zaal van Eldijk in Megen, Vidi Reo in Ravenstein, Van Loon in Berghem. Elke tienerclub of dancing had zijn eigen huisgroep. Een van deze eerste groepen was de Party Players, bestaande uit een accordeonist, een gitarist, een drummer en een zanger. Volgens de toenmalige wethouder van Oss speelden zij “zeer beschaafde muziek”. Zij bleven in deze formatie slechts één jaar bij elkaar. Via andere bands zoals The Starfighters en Les Eclairs kwamen enkele leden later uit als de band They. Dit werd een groot succes, de band speelde in Den Haag, op talentenjachten en voor de radio. De jongensband The Rocking Comets was in Oss een bekende band. Zij begonnen in 1960 onder de naam The Teenagers. Ook landelijk bekende bands kwamen naar het Maasland. Pink Floyd trad op in De Pas in Heesch.

Voor veel lokale bandjes was het sappelen. De Megense groep Turn Around (later Scone ’66) trad bijvoorbeeld op met vijf personen voor het luttele bedrag van 75 gulden (ongeveer 34 euro).
In 1981 kwamen de leden van acht van de oude bandjes weer bij elkaar voor een reünie. Het werd een beatfestival met honderden bezoekers in de Acropolis in Megen en zou de geschiedenis ingaan als Megen beat ’81. Op een dubbel-LP zijn hiervan diverse nummers vastgelegd.

Veel muziekverenigingen waren in het begin gekoppeld aan de kerk. Maar de invloed van de kerk werd steeds minder. In Ravenstein ontstond in plaats van het kerkelijk jongerenwerk begin jaren zestig ‘De Instuif’. Daarbij organiseerden jongeren zelf allerlei activiteiten, zoals optredens van populaire bands en sportactiviteiten. De Instuif begon in een bouwval aan de Luciastraat in Ravenstein. Voor de optredens week men uit naar Vidi Reo. Er ontstond ook een Ravensteinse popgroep onder de naam Zip Fastening en later The Knack. Onder die naam werd ook een single uitgebracht, die echter niet het grote succes opleverde.
De volgende generatie Ravensteinse jongeren zocht onder andere vertier bij de familie Van den Hoogen aan de Grotestraat in Huisseling. In een aanbouw was een ontspanningsruimte ingericht waar op de vrijdagavond jongeren van 16 jaar en ouder elkaar opzochten. Daarnaast werden er regelmatig optredens georganiseerd in Vidi Reo of in de eigen soosruimte. Toen de ruimte vanwege het grote succes te klein werd, verhuisde de soos naar de oude jongensschool aan de Kolonel Wilsstraat in Ravenstein. Weer later ging men naar de vrijgekomen bibliotheekruimte in het gemeenschapshuis Vidi Reo. Nog altijd worden daar voor de Ravensteinse jongeren activiteiten georganiseerd.

Bijdrage: Agnes Lewe & Rop van de Burgt