|
De stad Oss is de grootste plaats binnen de gemeente en heeft hierdoor een centrumfunctie voor de omringende kernen. Stad en regio maken gebruik van diverse centrumvoorzieningen, zoals de winkels, markt en horeca. Sommige kleine plaatsen hebben ook culturele voorzieningen, maar de grootschalige culturele instellingen, zoals Theater de Lievekamp, de Groene Engel en Museum Jan Cunen, trekken zeker ook veel mensen naar Oss.
De Lievekamp
In 1961 maakten de Eindhovense architecten Geenen en Oskam een ontwerp voor een sociaal cultureel centrum in Oss. Ondanks financiële steun vanuit de industrie kwam er pas in 1965 toestemming voor de bouw. Op 20 september 1968 opende de Lievekamp de deuren. In dit complex werd niet alleen een modern theater gehuisvest, maar ook de vrije akademie en de bibliotheek. De Osse bibliotheek bestond al vanaf 1921 en was opgericht door Titus Brandsma. Tot 1968 was de bibliotheek op verschillende locaties gehuisvest.
In het nieuwe theater traden niet alleen professionals op, maar ook de lokale amateurkunst kreeg hier een plaats. Jarenlang trokken vele mensen onder andere naar de Osse revue van Bertus van Schijndel. In de jaren zeventig en tachtig werden Theater de Lievekamp en hiermee Oss nationaal bekend door de televisie, doordat Ted de Braak zijn bekende Ted Show hier van 1974 tot 1984 opnam. Dit was een familieshow met zang, muziek en spel. De finale van de show was het - voor velen nog bekende - spel met de ‘vallende stokken’.
In de jaren tachtig kreeg Poppentheater Marag een plek in de kelder van de Lievekamp. In 1997 werd het complex vernieuwd en uitgebreid, vooral ten behoeve van de bibliotheek en de Muzelinck, centrum voor de kunsten.
Ook in cultuurpodium de Groene Engel, geopend in 1999, zijn theatervoorstellingen te bezoeken. Tevens vinden hier concerten, debatten en filmvoorstellingen plaats. De Groene Engel is gevestigd in een historisch pand, in het kantoor van de voormalige margarinefabriek van de familie Jurgens.
Museum Jan Cunen
Jan Cunen (1884 – 1940) was de eerste archivaris van Oss en verzamelde voor de gemeente onder andere religieuze beelden, regionale klederdracht, munten en archeologische vondsten. Daarnaast publiceerde hij over de geschiedenis van Oss en het Maasland. In 1935 richtte hij een kamer van het Osse stadhuis in als klein museum. Dit was het begin van het huidige Museum Jan Cunen. Bij het 550-jarig bestaan van de stad Oss, in 1949, kreeg zijn collectie een eigen museum dat postuum naar hem werd genoemd. Het museum zat tot in de jaren zeventig op de zolder van Sociale Zaken. In 1980 kreeg het museum een eigen plek in Villa Constance, een fabrikantenvilla aan de Molenstraat. Dit was eerder in gebruik als gemeentehuis, maar in 1974 verhuisde de gemeente naar het nieuw pand aan de Raadhuislaan (dat net als De Lievekamp ontworpen is door de architecten Geenen en Oskam). Het museum is sinds de jaren zeventig vooral door zijn educatieve kunst- en geschiedenisprojecten voor scholen landelijk bekend geworden. Sinds 2007 is het Stadsarchief Oss, gevestigd in een historisch pand in de Peperstraat, een onderdeel van het museum. Momenteel zijn er plannen om het museum te herhuisvesten in de fabriekshallen van de voormalige tapijtfabriek Bergoss, aan de Oostwal.
Bijdrage: Martine Eerelman
Literatuur:
- Oss, een stad, Henk Buijks, Jos Neomagus, Paul Spanjaard, Oss, 1998
Culturele links:
Groene Engel
Museum Jan Cunen
Stadsarchief
Marag
Theater de Lievekamp
Bibliotheek Maasland
Muzelinck
Ted Show
Museum voor vlakglas en emaillekunst
|